AMIRAH H A W A ♥ ;
ABOUT ENTRY FLAVORS REFRESH +FOLLOW HOME
Blogger Finally Gets An Overhaul.
Saturday, March 19, 2011 • 1:17 PM • 0 comments



Yeah Yeah. *joget-joget
Korang dah tahu ke, dah tahu ke?
Kalau korang tak tengok atau subscribed Blogger Buzz memang tak akan tahu.


So, apa sebenarnya nak aku sampaikan ni? Hoho.


Google's Blogging adalah servis dari Google yang telah digunakan selama lebih dari setengah bililion blog posting.
Sebenarnya, Google dah pun mengumumkan bahawa akan ada sedikit perombakan untuk Blogger.
Google dah pun meningkatkan perkhidmatan blogging sejak 2010.
Yang mana yang aku faham, Google start membuat maintenance untuk Blogger dari tahun 2010.
Dan sekarang ni pun Google sedang ingin membuat beberapa perubahan lain.



Ciri-ciri yang telah disempurnakan oleh Google pada tahun 2010 antaranya adalah Template Designer, Comment Spam Filtering, Web Font, dan banyak lagi.
Dan Google kata, perombakan yang besar akan dilakukan pada tahun 2011.
Yang mana aku faham, err perubahan yang sebelum ni bukan perubahan terbesar lah setakat ini.


Untuk perombakan besar ni, Google dah pun mereka semula wajah baru untuk Blogger Dashboard menjadi lebih moden, user-friendly serta memberikan akses mudah ke statistik dan beberapa ciri-ciri berguna untuk menulis blog post.
Google menggunakan Google Web Toolkit mereka untuk membuat interface yang baru dan sehubungan itu, Google juga ingin menunjukkan berapa kuat diorang punya Web Toolkit.


Google juga mengumumkan bahawa mereka akan mengungkap ciri-ciri Blogger yang lebih segar dan trendy pada tahun ini.



Jom, kita bandingkan screenshot dari Blogger Dashboard yang lama, dan juga Blogger Dashboard yang telah direka bentuk semula.


Current Dashboard -


New-to-be Dashboard -


Current Post Editor -


New-To-Be Post Editor -








Sila tengok Blogger's Promotional Video atas ni untuk tengok contoh perubahan yang telah dilakukan dan perubahan yang bakal dilakukan. :)


Souces -  makeuseof & TechCrunch


PASTFUTURE



Hate me? Click here.








WELCOME ;


Amirah Hawa. 20 years old. IIUM, Gombak.

Advertorial ll Product Review ll Events

 photo fb-t_zps1328608a.png  photo twitter-m_zps4bdc2ed3.png  photo etsy11_zps7384d8a3.png

 photo etsy-g_zpsc410ae68.png  photo mail-o_zpsbdecab00.png

FOLLOWERS ;






CHIT CHAT ;



ASK.FM ;



FEATURED ;

Majalah REMAJA 1 September 2011
 photo 310184_10150295658630902_49858780901_7782249_7975350_n_zpsba306029.jpg


ARCHIVE ;

flavors.me - senarai networks?
pink-nya !
oh, oh dan oh ! FACEBLOG?
pendakap gigi - keperluan atau trend ?
valentine's day VS maulidur rasul.
aku dan high heel !
jom cakap pasal jodoh !
whatthe? apa, betul ke? oh, iya?
blogger dos & don'ts. :)
happy arnab chinese new year !